Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca
Pernah tengok timun laut.. ala bak kata melayu gamat laut tapi bak kata orang putih sea cucumber.. pakai minyak ayie pernah lah..kalau nak makan tu aduhai 1000x fikir nak makannya..hehe.. nak tahu klik kat timun laut nak tahu gambaran sebenar timun laut
- Timun Laut
- Lada Benggala Merah, Kuning dan Hijau (dipotong dadu)
- Lada Benggala Kuning (dipotong dadu)
- Lada Benggala Hijau (dipotong dadu)
- Cili Merah (dicincang)
- Tembikai Susu (dipotong dadu)
- Halia (diparut)
- Jus Limau
- Gula dan Garam
- Bahan Cawan Timun: Timun
- Halia (dipotong kasar)
BAHAN-BAHAN SALAD DAN TIMUN LAUT:
BAHAN-BAHAN SOS KARAMEL:
- Bawang Putih (dipotong kasar)
- Serai (dipotong kasar)
- Cili Hijau (dipotong kasar)
- Gula
- Kicap Cair
- Panaskan periuk bersama air dan rebuskan timun laut selama 2 minit.
- Kemudian, toskan dan dipotong dadu.
- Selepas itu, masukkan timun laut ke dalam mangkuk besar bersama lada benggala, tembikai susu, halia dan jus limau.
- Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga rata dan tambahkan gula dan garam secukup rasa.
- Cara penyediaan Cawan Timun: Potong timun kepada bentuk kon dan korek isi timun dengan sudu supaya ia menjadi seperti cawan. Ketepikan untuk hidangan.
CARA-CARA PENYEDIAAN SALAD DAN TIMUN LAUT:
- Tumiskan hal, bawang putih, serai dan cili hijau sehingga naik bau wangi.
- Kemudn, masukkan kicap cair, gula dan sedikit air.
- Masak sehingga menjadi sos yang pekat.
- Ketepikan untuk hidangan.
CARA-CARA PENYEDIAAN SOS KARAMEL:
- Susunkan cawan timun bersama salad timun laut di atas pinggan hidangan.
- Kemudian tuangkan sos di atasnya.
- Sedia untuk dihidangkan
SUSUNAN HIDANGAN:
Ayie sayang anda ♥♥♥ 2 hari lagi nak presentation projek final
3 ulasan:
tlg buat kan leh?
=_=
sedap ker ayie??
uuuiihhhh sedap nampaknya, dan berkahsiat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip hadapi temprature naik kereta
Catat Ulasan