Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca
Ish ayie tak pandai masak.. tapi kalau pandai makan tu ye..hihi.. tapi tgok resepi dr.ezani ni macam best je..hehe..cuba la try
- Campuran Beri
- Gula
- Air
- Jus Lemon
- Roti Putih
BAHAN-BAHAN PUDING MUSIM PANAS (SUMMER BERI):
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:
- Panaskan kuali bersama campuran beri, gula, air dan jus lemon sehingga beri menjadi lembut dan berjus (menjadi seperti sirap).
- Celupkan kepingan roti putih di dalam sirap beri dan katepikan.
- Alaskan acuan kecil dengan plastik pembungkus makanan yang bersih dan susunkan roti yang telah dicelup sirap tadi di dalam acuan mengikut bentuk acuan.
- Susun bersama sedikit beri yang telah dimasak tadi.
- Lapiskan juga bersama sekeping lagi roti yang telah dicelup sirap beri.
- Kemudian kemaskan plastik dan simpankannya di dalam peti sejuk selama 30 minit.
BAHAN-BAHAN TIMBUNAN FILO:
- Pastri “filo”
- Mentega Cair
- Gula
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:
- Lapiskan pastri “filo” dengan mentega cair dan taburkan gula. Buatkan ia sebanyak 5 lapisan.
- Bakar ia di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celsius selama 10 minit.
BAHAN-BAHAN KRIM “MASCARPONE”:
- “Mascarpone”
- Gula Aising
- Parutan Lemon
- Jus Madu
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:
- Gaulkan “mascarpone" bersama gula aising, parutan lemon dan jus lemon sehingga sebati.
SUSUNAN HIDANGAN LAPISAN “FILO MASCARPONE” BERI:
- Lapiskan timbunan filo bersama krim “mascarpone” dan campuran beri.
- Sedia untuk dihidangkan.
SUSUNAN KESELURUHAN HIDANGAN:
- Susunkan pudding di atas pinggan hidangan bersama “filo mascarpone” beri.
- Sedia untuk dihidangkan
Ayie sayang anda ♥♥♥salam jumaat semua :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan