Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca
Tengok resepi chef ezani seterusnya..ouh..ada yang terliur ke?
- Air
- Kicap Manis dan Masin
- Lemus Jus dan Kulit Lemon
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Buah Pelaga
- Halia
- Lada Besar
- Bawang Putih
- Bawang Besar
- Dada Ayam
BAHAN-BAHAN AYAM ‘POACH’ DALAM MASTERSTOCK:
- Badam (dibakar garing)
- Gula
- Air
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Buah Limau Bali (dipecah-pecahkan)
- Bungan Kantan (dihiris halus)
- Jus Lemon
- Minyak
- Garam (secukup rasa)
- Sayur Kailan
BAHAN-BAHAN TOFFEE BADAM BEREMPAH:
BAHAN-BAHAN SALAD:
BAHAN SAYUR KAILAN UNTUK HIASAN:
- Panaskan periuk bersama air dan masukkan kicap manis dan masin, jus dan kulit lemon, kulit kayu manis, bunga lawing, buah pelage, halia, lada besar bersama bawang putih dan bawang berar.
- Rebus bahan-bahan tersebut sehingga sebati lebih kurang 15 minit dan kemudian masukkan ayam. Renehkan ayam selama 7 minit dan selepas itu padamkan api.
- Biarkan ayam di dalam Masterstock selama 20 minit sebelum dikeluarkan.
CARA-CARA PENYEDIAAN AYAM ‘POACH’ DALAM MASTERSTOCK:
- Panaskan kuali dan masukkan gula dan air. Gaul sehingga menjadi karamel.
- Masukkan serbuk kulit kayu manis dan bunga lawang ke dalam mangkuk berisi karamel.
- Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati dan kemudian, salutkan badan dengan campuran karamel dan ketepikan.
CARA-CARA PENYEDIAAN TOFFEE BADAM BEREMPAH:
- Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut di dalam mangkuk dan gaulkan ia sehingga sebati.
CARA-CARA PENYEDIAAN SALAD:
- Didihkan Masterstock dan kemudian masukkan sayur kailan.
- Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN SAYUR KALIAN:
Ayie sayang anda ♥♥♥ episode ke 19 semalam..dia menang kali kedua..kali ini menentang selebriti master chef
4 ulasan:
wah. tahniah dr ezani. haha.
nnt buat,jgn lupa pos sket =p
it looks yummylicious!! :)
resepi ni unik sikit pasal dia gunakan limau bali mmg unik beb
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy hydro fuel system kereta
Catat Ulasan