nuffnang

Khamis, 24 November 2011

Masterchef Malaysia Dr.Ezani - Gulungan Kus Kus Dan Sos Kastard Durian

Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca

Resepi ini yang membawa kejayaan kepada Dr. Ezani untuk menentang chef selebriti.. Kus Kus..Apa tu??


    BAHAN-BAHAN GULUNGAN DURIAN:
  • 3 helai filo pastri
  • 100gm mentega dicairkan
  • 1 cawan kus kus
  • 3 ulas durian - ambil isinya
  • Sebiji kuning telur
  • 2 sudu besar krim
  • 3 sudu besar gula
CARA-CARA MEMASAK:
  • Tuangkan air mendidih di dalam bekas mengandungi kus kus, tutup dan biar masak.
  • Gaulkan kus kus, isi durian, kuning telur, krim dan gula.
  • Sapukan mentega cair pada lapisan filo, lipat dua.
  • Letakkan kus kus atas filo dan gulung filo pastri kepada bentuk jejari.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180’c selama 10-15 minit.
    BAHAN-BAHAN KASTARD DURIAN:
  • 5 biji telur kuning
  • Gula
  • Krim
  • Durian (isi dan biji)
CARA-CARA MEMASAK:
  • Panaskan krim dan isi durian sehingga rasa durian meresap.
  • Pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
  • Tuangkan krim panas ke dalam campuran telur dan kacau.
  • Masak di atas air mendidih (daun marie/ double boiler).
  • Kacau sehingga pekat.
  • Tapiskan dan hidang dengan gulungan kus kus.



Happy Birthday sesiapa yang sambut birthday hari ini..:)

Ayie sayang anda ♥♥♥ Miri Here I come!!

2 ulasan:

DanieL AdiE berkata...

She has the talent!

Beliau boleh menang..

Afzainizam berkata...

Yuppp dari segi masakan memang nampak beliau pandai mengolah sesuatu yang lebih kreatif....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
air balang kenduri kahwin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...