nuffnang

Jumaat, 11 November 2011

MasterChef Malaysia Dr. Ezani: Ketam Sos Lemak Daun Hijau

Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca

Hari ini hari jumaat..kalau nak cuba masakan Dr. Ezani ni pon sodap gak ni :)



    BAHAN-BAHAN (KETAM):
  • Ketam
  • Garam
  • Minyak

    BAHAN-BAHAN (SOS):
  • Jintan manis (goreng kering hingga naik bau, kisar hingga halus)
  • Cili kering (goreng kering hingga naik bau, kisar hingga halus)
  • Bawang kecil (dikisar)
  • Bawang putih (dikisar)
  • Halia (dikisar)
  • Belacan (dikisar)
  • Santan
  • Asam keping dan daun kucai
  • Gula dan garam
  • Daun kucai
  • Nasi dimasak

    CARA-CARA MENGGORENG KETAM:
  • Bersihkan, lumur dengan garam dan goreng
    CARA-CARA MEMASAK SOS:
  • Tumiskan serbuk jintan dan cili hingga naik bau.
  • Masukkan bawang kisar dan masak.
  • Masak santan, asam keping dan air.
  • Garam, gula.
  • Tapis sos.
  • Potong daun kucai, gaulkan dalam sos.
  • Tuangkan atas ketam goreng

Amacam..ada brani nak buat hidangan istimewa hari ni.. dah masak panggil ayie :P


Ayie sayang anda ♥♥♥ esok orang ajak pergi AIM 18..hmmm orang dah ajak poie yo la

4 ulasan:

Saiazuan berkata...

uih sodap ni :D

cham's berkata...

kita dah jwb tag awak...bleh amik kat sini "thanks" hahaha

http://shamsulcairol.blogspot.com/2011/11/kek-kukus-abg-kus-kus.html

misz sheyla berkata...

halemak...... tetibe lapo T__T... kejam ouh

Afzainizam berkata...

kotam tu jang... selalu pakai daun bawang kali ni pakai daun kucai ...

mmg lazat kena ngan selera aku ni

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy hydro fuel system kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...