nuffnang

Khamis, 10 November 2011

MasterChef Malaysia Dr. Ezani: Salad Itik Keemasan

Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca

Jom cuba resepi Dr.Ezani yang memenangi Peti Saji Misteri

    BAHAN-BAHAN:
  • Dada itik
  • garam
  • gula
  • serbuk cili
  • jus oren
  • halia
  • bawang putih
  • kulit kayu manis
  • biji lada hitam
  • kulit oren
  • sos tiram garam
  • buah laici
  • Lobak putih

CARA-CARA MEMASAK DADA ITIK:
  • Buang kulit
  • kemudian lumur dengan garam dan serbuk cili
  • letakkan dalam kuali sejuk dan hidupkan api, masak sehingga lemak keluar
  • terbalikkannya dan masak dalam oven 5 minit


CARA-CARA MEMASAK SOS:
  • masak gula untuk dibuat caramel
  • Kemudian tuang jus oren ke dalam caramel
  • masukkan halia, bawang putih, kulit kayu manis, biji lada hitam, kulit oren, sos tiram, garam.


CARA-CARA MENYEDIAKAN SALAD:
  • Buah laici dan oren digaulkan bersama jus oren.
  • campurkan sedikit minyak dan garam.
  • Potong nipis lobak putih dan celupkan dengan sos caramel.



Ayie sayang anda ♥♥♥ ok kalau dah siap call ayie ye..ayie nak datang makan :)

4 ulasan:

Afzainizam berkata...

selalu daging itik ni buat rendang pon sodappp... tapi kali ni resepi dia pun boleh tahan gak tuuuu....

eeemmm pakai sos caremal tuuuu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy tinted film headlamp rr taillamp

mr.syazwan berkata...

telur itik pernah la makan

tapi daging tak nah lg

huhu

Pojiepooh Abdullah berkata...

tak pandai masak.. masakkan kite bleh??

shiela munir berkata...

xnak makan itikkkk!!!!

hihix,,winkkk > <

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...