Selamat Hari Hari Kepada Pembaca
Hari ini hari ahad.. so apa kata kita rasa-rasa ikan haruan pula.. bukan selalu pon nak rasa ikan patin kan..hehe..resepi dari Dr.Ezani sentiasa cool...
- Pes kari hijau
- 5 biji bawang merah kecil
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 biji limau nipis - untuk diparut kulitnya dan diambil isinya
- 3 cm belacan
- 3 batang daun bawang
- Segenggam daun selasih
- 3 batang cili hijau
- 14 biji cili padi hijau
- 2 cm kunyit hidup
- 1/2 cawan santan
- 1/4 cawan minyak
- 2 cawan air
- 4 helai daun limau purut
- 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
BAHAN-BAHAN:
- Gula
- Garam
- Jus limau
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:
- Masak bahan pes kari hijau dalam minyak dan santan hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan air, daun limau purut dan cili padi.
- Biar mendidih.
- Tambah gula, garam dan jus limau secukup rasa.
- Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
- Hidangkan dengan halia dan bawang putih goreng
Ayie sayang anda ♥♥♥hari ini berangkat ke LCCT Sepang
2 ulasan:
UIHHHH makin powerrrr ikan haruan pun boleh jadi hidangan istimewa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
baka anjing terlarang masuk malaysia
baka anjing terhad masuk malaysia
ni awek ke tunang..sy suke tgk ezani dlm MC..
Kawan Dah Kawen..Awak bile nak kawen ?
Catat Ulasan