Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca
Hari ini hari jumaat..kalau nak cuba masakan Dr. Ezani ni pon sodap gak ni :)
- Ketam
 - Garam
 - Minyak
 
BAHAN-BAHAN (KETAM):
- Jintan manis (goreng kering hingga naik bau, kisar hingga halus)
 - Cili kering (goreng kering hingga naik bau, kisar hingga halus)
 - Bawang kecil (dikisar)
 - Bawang putih (dikisar)
 - Halia (dikisar)
 - Belacan (dikisar)
 - Santan
 - Asam keping dan daun kucai
 - Gula dan garam
 - Daun kucai
 - Nasi dimasak
 
BAHAN-BAHAN (SOS):
- Bersihkan, lumur dengan garam dan goreng
 
CARA-CARA MENGGORENG KETAM:
- Tumiskan serbuk jintan dan cili hingga naik bau.
 - Masukkan bawang kisar dan masak.
 - Masak santan, asam keping dan air.
 - Garam, gula.
 - Tapis sos.
 - Potong daun kucai, gaulkan dalam sos.
 - Tuangkan atas ketam goreng
 
CARA-CARA MEMASAK SOS:
Amacam..ada brani nak buat hidangan istimewa hari ni.. dah masak panggil ayie :P
Ayie sayang anda ♥♥♥ esok orang ajak pergi AIM 18..hmmm orang dah ajak poie yo la

4 ulasan:
uih sodap ni :D
kita dah jwb tag awak...bleh amik kat sini "thanks" hahaha
http://shamsulcairol.blogspot.com/2011/11/kek-kukus-abg-kus-kus.html
halemak...... tetibe lapo T__T... kejam ouh
kotam tu jang... selalu pakai daun bawang kali ni pakai daun kucai ...
mmg lazat kena ngan selera aku ni
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy hydro fuel system kereta
Catat Ulasan