nuffnang

Khamis, 21 April 2011

Tip Penjimatan Minyak Petrol Dan Diesel

Selamat Hari- Hari Kepada Pembaca

kabare?? dah makan lom?? dah?? lauk pe?? mesti sedapkan.. tadi mak ayie masak ikan bakar pari sambal.. sedap sangat..hehe.. hari ini ayie baca berita harian jumpa tips jimat petrol..huhu.. sangat menarik.. ayie nak kongsi tips la untuk korang dan ayie sendiri..hehe..tapi sebenarnyee untuk ayie..boleh tak blog ni jadi tempat nota ayie??.. nanti kalau musykil ayie rujuk je dari blog ni..hmmm.. ok jom tengok 20 tip..

  1. Elakkan mengisi minyak pada cuaca yang bersuhu. Isi minyak pada awal pagi atau malam kerana pada waktu ini minyak kurang termeluwap dan berketumpatan tinggi
  2. Pastikan anda menggunakan gear yang betul. Penggunaan gear rendah untuk kelajuan yang tinggi akan mengakibatkan anda kehilangan 45% minyak
  3. Bawa kereta dengan kelajuan yang konsisten dan kurangkan gear
  4. Kurangkan perjalanan jarak dekat
  5. Tutup tingkap kereta ketika memandu, ia akan menjimat minyak anda sehingga 10%
  6. Pastikan tekanan tayar anda berada pada ukuran yang betul. Jangan terlalu banyak atau terlalu sedikit
  7. Elakkan memasang peralatan tambahan yang tidak aerodinamik seperti alat pengangkutan barang di atas bumbung
  8. Buat pemeriksaan enjin dari masa ke semasa
  9. Kawal kelajuan kira-kira tidak melebihi 90km. Semakin laju kenderaan semakin bahan api digunakan
  10. Jangan membrek secara mengejut. Brek berlebihan mengakibatkan tenaga bahan api hilang melalui penggeseran tenaga
  11. Pastikan kereta diselenggara dengan baik. Servis kereta mengikut jadual.
  12. Periksa penapis udara dan penapis minyak petrol (tukar 40 000 km sekali)
  13. Elakkan melalui kesesakan jalan raya dengan membuat perancangan perjalanan terlebih dahulu
  14. Matikan enjin kereta ketika menunggu
  15. Gunakan tayar kereta yang low profile dan mempunyai special rubber compound (Grip tinggi rintangan kurang)
  16. Pakai rim tayar biasa dan mengikut kesesuaian jenis kereta. Penggunaan rim tayar yang lebih besar menyebabkan bebanan kepada enjin
  17. Isi minyak secara perlahan semasa di stesyen minyak
  18. Membuat isian semula minyak apabila takat minyak tidak kurang daripada separuh tangki kenderaan
  19. Jangan membawa barangan terlalu banyak bahan kerana apabila berat bertambah bebanan enjin akan meningkat dan penggunaan minyak akan bertambah
  20. Elakkan mengisi minyak ketika lori tangki ketika loritangki minyak sedang mengisi tangki stesen minyak untuk mengelak kotoran di dalam tangki bercampur dengan minyak yang diisi desebabkan oleh tekanan pengeluaran minyak daripada lori yang kuat semasa proses tersebut
dalam banyak-banyak tips.. tips pertama ayie selalu amalkan..hehe.. tapi pilihan minyak petrol ayie adalah Petronas.. sebab rasa minyak Petronas lagi banyak daripada syarikat lain..hehe.. RON 95 sekarang RM1.90 kan..huhu jangan la naik lagi.. xdo duit la hari-hari pergi stesen minyak

Ayie sayang anda ♥♥♥ esok balik ke Melaka lagi..

5 ulasan:

hidayah zawawi berkata...

kene amek taw nieyh..hehehe

amny berkata...

saya xde kereta lagi..hahah..

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Honda ex5 dan Honda wave

yuppp sekarang memang terasa beb ... minyak mahal jadi kena jimat sikit.... kena ambil tahu.... banyak membantu ni..... bagus lerrr aku dapat satu ingatan berjimat cermat ni

leyzajamil berkata...

hurm...tips 1 & 14 sy amalkan, tips last sekali tu sy br tau ni..tq :)

Jom BACA ni
yok bersenam yok!!
watch out your mouth!

DiDa Licious berkata...

kunjungan balas.....(",)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...