nuffnang

Selasa, 13 Ogos 2013

Masterchef Malaysia Dr.Ezani - Manisan Labu Dan Badam Ala Gulab Jamun

Selamat Hari-Hari Kepada Pembaca

Wah tahniah angah ezani dapat masuk final.. jom buat labu resepi finalist masterchef..kalau dah siap panggil ayie yee..



    BAHAN-BAHAN DUMPLING:
  • Labu (direbus hingga masak dan dilenyek serta ditapis, ambil purinya)
  • Badam (dipanggang dan dikisar)
  • Tepung Gandum
  • Telur
  • Mentega cair
  • Air
  • Gula
  • Garam

    CARA-CARA PENYEDIAAN DUMPLING:
  • Gaulkan semua bahan hingga sebati hingga menjadi dough.
  • Bulat-bulatkan dengan sudu dan goreng dalam minyak hingga keemasan.
    BAHAN-BAHAN SIRAP DAN KRIM:
  • Gula
  • Air
  • Buah Pelaga
  • Air Mawar
  • Krim
  • Icing Segar

    CARA-CARA PENYEDIAAN SIRAP DAN KRIM:
  • Masak sehingga warna keemasan (caramelised).
  • Tambahkan sedikit air untuk cairkan caramel.
  • Letakkan buah pelaga yang dipecahkan dan masak sirap hingga kepekatan. Tambahkan sedikit air mawar.
  • Masukkan dumpling ke dalam sirap dan biarkan.
  • Untuk krim air mawar, putar krim hingga soft peak, tambahkan icing segar sedikit, titiskan sedikit air mawar


 Ayie sayang anda ♥♥♥ agaknye tak dapat tengok final..rumah sewa tak ada astro

1 ulasan:

zuko_rocket berkata...

ramuan yang boleh di cuba ni..
klu sudi follow la blog saya, saa masih baru dalam industri ni..hehehe
http://perkongsianceritapanas.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...